Pistettä pakoon kultaa leikkaamalla

Valokuvaus on taito, jota olen vuosien varrella useampaan kertaan haaveillut opettelevani vähän enemmän päästäkseni eroon taipumuksesta vain räpsiä valokuvia. Varsinkin viimeisen parin kymmenen vuoden aikana asia on noussut toistuvasti esille. Into aajoittuu lähes poikkeuksetta siihen, kun olen hankkinut uuden – muka entistä paremman – digikameran.

Hyvänä apuna asiassa on ollut asiaan kunnolla perehtynyt veljeni, joka aina yhtä kärsivällisesti näiden höyrähdyksieni hetkellä on pyynnöstäni yrittänyt kuvaamisen perusasioita opettaa. Ikävä kyllä sydän ei ole koskaan ollut itselläni mukana ja oppi on mennyt korvasta sisään ja toisesta ulos. Into on kestänyt maksimissaan viikon, opit päässä sen hetken, kun ne sain.

Reilu viikko sitten olin tilaisuudessa, jossa saimme ryhmänä koulutusta valokuvauksen perusasioihin. Ihme kyllä, nyt allekirjoittaneelle jäi jopa muutama termi mieleen. Vielä hämmästyttävämpää oli se, että muutama veljenkin niksi pompahti passiivimuistista aktiivisen puolelle.

Keskeisessä osassa oli toiminta jo kuvaustilanteessa olosuhteiden mukaan ja sommittelu. Termeistä parhaiten mieleeni jäivät kultainen leikkaus ja pakopiste. Kun kävimme jokainen vielä muutamia kuvia saamiemme kuvausohjeiden perusteella ottamassa, asiat jäivät hyvin mieleen. Varsinkin kun tapahtuman vetäjä kävi kuvat kanssamme läpi etsien kaikkien otoksista niitä elementtejä, joita opettelimme.

Kummallista kyllä, kävin eilen pikakertauskurssin asiasta laadukasta brittidekkaria katsoessani. Komisario Lewis ratkoi taas kerran murhaa, apunaan ylikonstaapeli Hathaway. Yksi tärkeä johtolanka oli taidemaalaus, josta otettu kuva oli uhrilla mukanaan. Enemmän kansanmies kuin taiteentuntija Lewis meni museoon katsomaan kyseistä maalausta ratkaistakseen arvoituksen.

Kun Lewis ja Hathaway katselivat teosta, heidän luokseen tuli museon intendentti. Alan ammattilainen avasi Lewisille termejä, joita valokuvaan oli kirjoitettu. Näitä olivat ”Vanishing point” ja ”Punto de fuga”. Sen lisäksi, että Lewis sai lopulta haluamansa tiedon ja rikolliset kiinni, allekirjoittanut oppi kyseiset termit englanniksi ja espanjaksi.

Tuntui jotenkin mukavalta, että uutta voi oppia ja itseään sivistää mieleenpainuvalla tavalla, kunhan tilanne on oikea ja oma sydän mukana. Eikä parane unohtaa laadukkaita brittidekkareita.

Tietoja olutkori

Juuret Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, kainuulainen kateus ja pohjanmaalainen uho. Siinäpä sekoitus, jossa pessimismi on yhtä tervanjuontia.
Kategoria(t): kultainen leikkaus, pakopiste, sommittelu, valokuvaus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s