Maigret virittää ansan (Maigret Sets a Trap 2016)

Ainakin varttuneemmat dekkarien ystävät muistavat piippua polttavan ranskalaispoliisin, komisario Maigret’n. Georges Simenon loi tämän perinpohjaisen ja todisteita seuraavan kirjallisen hahmon jo 1930-luvulla. Nyt Yle on ottanut ohjelmistoonsa tuoretta brittiläistä tuotantoa olevan sarjan tv-elokuvia, jotka on tehty kirjojen pohjalta. Tällä hetkellä menossa on ensimmäisen kauden uusinta ennen toista Suomessa vielä julkaisematonta kautta. Maigret virittää ansan on sarjan ensimmäinen osa.

Ensimmäinen hämmentävä kokemus uudesta tuotannosta on päähenkilön esittäjä, Rowan Atkinson. Kyseinen herra on aiemmin totuttu näkemään koomikkona tv-sarjoissaan tai erilaisten ääliökomedialeffojen pääosissa. Kovasti mietitytti, miten hän istuu osaansa.

Uskomatonta kyllä, aiemmin varsin moniulotteisella kehon kielellään ihmisiä naurattanut Atkinson on sujahtanut vähäeleisen ja hiljaisen Maigret’n rooliin kuin Musta Kyy kuningattaren povelle. Hän jopa käyttää muutamia aiemmista rooleista tuttuja maneereita nyt täysin eri tyyppisissä tilanteissa. Komedioissa nämä maneerit naurattivat, Maigret’ssa ne ovat merkki tutkinnallisesta pohdinnasta. Muutos kuoliaaksinaurattajasta vakavaksi tutkijaksi on uskomaton.

Kun mukana on saarivaltakunnan tv-tuotannolle ominaisia piirteitä, kuten uskottavat henkilöhahmot ja laadukas ohjaus sekä tuotanto, nautinnollinen tv-soppa on valmis. Vaikka kyseisessä elokuvassa jahdataan sarjamurhaajaa, väkivallalla ei mässäillä. Siitä tuodaan esille vain se, mikä juonen kannalta on välttämätöntä. Myöskään uhreja ja heidän omaisiaan ei unohdeta, mutta niihinkään ei jumiuduta, vaan juoni etenee poliisitutkinnan ehdoilla tai päinvastoin.

Tapahtumia viedään eteenpäin varsin paljon vuorokaudenaikojen ehdoilla. Rikokset tapahtuvat pimeillä sateisilla kujilla. Tutkintaa tehdään poliisilaitoksella hämärissä ja savuisissa huoneissa. Epäiltykin tavataan alkuun kirkkaassa viattomuutta korostavassa päivänvalossa. Kun pimeä puoli – epäilys – nousee esille, tapahtumat siirtyvät huonosti valaistulle selliosastolle.

Sama toistuu myös Maigret’n kautta. Alussa hän pimeillä Pariisin kadulla liikkuessaan näkee ihmiset tapahtumissa, joissa voi olla mukana tuleva uhri tai murhaaja. Omalle elämälle ei jää tilaa, kaikki menee tutkinnan ehdoilla. Myös parisuhde, jossa vaimo on kotirouva, joka tekee kaikkensa miehen työn eteen.

Alun synkät tapahtumat näytetään pimeässä tai hämärässä synkkyyttä kuvaavassa ympäristössä. Vähitellen todisteiden lisääntyessä ja tutkinnan edetessä myös päivänvalo lisääntyy. Tapauksen ratkettua Maigret näkee maailman uusin silmin auringon valaisemalla Pariisin kadulla. Lapset leikkivät ja nuoret rakastavaiset halailevat. Aiemmin pannassa ollut lomasuunnitelma saadaan tehtyä, kun tapaus on käsitelty. Maigret nauttii lomastaan ennen seuraavaa tragediaa.

Kokonaisuutena sarjan ensimmäinen elokuva on nautinnollista katsottavaa. Vähäeleisyys ja hiljaisuus tehokeinoina toimivat ainakin allekirjoittaneen mielestä. Sujuva juonen eteneminen, jota tehostetaan valolla ja sen puutteella vie mennessään. Maigret’n hyvänolon tunne tapauksen ratkeamisesta tarttuu myös katsojaan.

Mainokset

Tietoja olutkori

Juuret Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla, kainuulainen kateus ja pohjanmaalainen uho. Siinäpä sekoitus, jossa pessimismi on yhtä tervanjuontia.
Kategoria(t): arvostelu, elokuva, elokuva-arvostelu Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Maigret virittää ansan (Maigret Sets a Trap 2016)

  1. ismo sanoo:

    Juuri noin kuin kirjoitit. Todella hyvä näyttelijä ja rohkea veto ottaa hänet täysin toisenlaiseen rooliin. Vanhatkin nähneenä pidin jopa parempana.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s